LinkedIn open graph – podgląd linków

Zaktualizowano: 28 marca, 2022 Autor: Avatar Marta Szeliga
share
Spis treści
share
Spis treści

Jeżeli planujesz kampanię w serwisie LinkedIn, ustawienie prawidłowego wyświetlania się linku oraz protokołu open graph (miniaturki) dla landing page’a są niezwykle istotne. Warto zdefiniować je wcześniej i określić, w jaki sposób publikowane przez Ciebie treści na landing page'u będą się wyświetlać – dzięki temu zwiększysz szanse pozyskania leadów.

Posty udostępniane na LinkedIn nie wyświetlają opisu. Użytkownicy zobaczą tytuł i miniaturkę.

Możesz także przeczytać wpis o tym, jak wykorzystać opcje dostępne w platformie do optymalizacji strony.

Dodaj miniaturkę linku (open graph) landing page'a

1. Zaloguj się do platformy Landingi, następnie przejdź do edytora wybranego landing page’a.

2. Przejdź do panelu po prawej stronie edytora. Opcje SEO znajdziesz w zakładce Ustawienia strony.

W trakcie edycji możesz wrócić do Ustawień strony, klikając w strzałkę:

3. Możesz wybrać opcję Użyj tych samych ustawień dla opcji udostępniania (1), a tytuł będzie taki sam dla wyników wyszukiwania i platform społecznościowych, lub możesz dodać inny tytuł (2). Wgraj miniaturkę.

4. Opublikuj landing page'a i skopiuj jego adres. Link umieść na tablicy w serwisie LinkedIn.

Zmiany w ustawieniach SEO

Open graph nie odświeża się automatycznie na LinkedIn. Każda zmiana w opcjach udostępniania landing page'a wymaga ręcznej aktualizacji w LinkedIn. Jeśli chcesz udostępnić swoją stronę z nowym podglądem linku, musisz odświeżyć link za pomocą strony Post Inspector.

1. Upewnij się, że zmiany wprowadzone w Opcjach udostępniania landing page'a są zapisane i opublikowane. 

2. Skopiuj adres URL landing page'a i przejdź do POST INSPECTOR. Wklej adres i kliknij Inspect.

3. Zobaczysz zaktualizowany podgląd posta, a poniżej szczegółowe informacje zwrotne wraz z ewentualnymi błędami do poprawy w meta danych.

4. Teraz możesz usunąć poprzedni wpis i ponownie udostępnić link.

WAŻNE: Odświeżenie miniaturki open graph po wprowadzeniu zmian wiąże się z usunięciem starego postu na LinkedIn, który zebrał już pewną ilość poleceń oraz udostępnień. Miej to na uwadze, decydując się na odświeżenie open grapha.

share

Czy ta instrukcja była pomocna?